Teksti tai HTML-koodi
Pikselitehdas Oy tuottaa palvelujärjestelmänsä puitteissa korkeatasoista, painolaatuista digitointipalvelua yli 20-vuoden kokemuksella:
• Lasinegatiivit: esim. 9x6, 9x7, 9x12, 10x15, 13x18
• Albumit:
kamerakuvauksena ei koko rajoitetta
sivut voivat olla kiinteästi kiinni albumeissa
kuvat voivat olla liimattuina albumin sivuille- kuvien erottelu erillisiksi kuvatiedostoiksi digitoinnin jälkeen
Lasinegatiivien ja Albumien digitointi ja editointi
Lasinegatiivien skannaus ja editointi tapahtuu 48-Bittisessä HDR (High dynamic range) väriavaruudessa, mikä takaa kuvayksityiskohtien taltioimisen tarkasti ja sävyjen jakautumisen tasaisesti koko sävyskaalan alueelle.
Skannerin tuottama 48- bittinen HDR- raakadata editoidaan omana prosessinaan digitoinnin jälkeen. Editoinnin tarkoituksena on tuottaa varsinaiset talle- ja käyttöversiot 24- bittisessä TIFF-kuvaformaatissa, joissa tärkeää on kohteen toistuminen mahdollisimman alkuperäisenä informaatiota kadottamatta. Näin suoritettu kuvankäsittely mahdollistaa kuvamateriaalien taltioimisen parhaalla mahdollisella laadulla.
Albumien digitointi suoritetaan joko kamerakuvauksena tai tasoskannauksena.
Lue tarkemmat tiedot tämän sivun kohdasta lasinegatiivien ja albumien digitointitekniikka.
Editointiprosessi pääpiirteittäin:
AdobeRGB profiiliin- 24 Bittiä-TIFF
Kuva-alueen rajaus
Kuvien suoristus
Kuvien histogrammi säädettynä
Kuvien tumma- ja vaalea pää säädettynä
Vanhojen värivirheellisten punertavien, sinertävien ja kellastuneiden kuvien värien palautus
Laadukkaista TIFF- kuvista voidaan valmistaa halutun kokoisia, esim. pakattuja Jpeg- formaatissa olevia käyttökuvia eri tarkoituksiin.
Ali- tai ylivalottuneet lasinegatiivit
Lasinegatiivit voivat olla pahasti alivalottuneita (negana vaaleita) tai ylivalottuneita (negana tummia), jolloin kuvainformaatiota on vain vähän havaittavissa.
Ali- tai ylivalottuneet lasinegat voidaan skannauksen jälkeen tarvittaessa säätää siten, että kuvasta saadaan paremmin kuvayksityiskohdat esiin.
Lasinegatiivit voivat olla pahasti alivalottuneita (negana vaaleita) tai ylivalottuneita (negana tummia), jolloin kuvainformaatiota on vain vähän havaittavissa.
Ali- tai ylivalottuneet lasinegat voidaan skannauksen jälkeen tarvittaessa säätää siten, että kuvasta saadaan paremmin kuvayksityiskohdat esiin.
Alivalottunut
negatiivi Editoitu
alivalottunut negatiivi
Ylivalottunut
negatiivi Editoitu
ylivalottunut negatiivi
TIFF- ja Jpeg- kuvaformaattien erot
Jpeg- kuvaformaatti on tehokas kuvien pakkaamiseen (=pienet tiedostokoot) mutta se hävittää kuva-yksityiskohtia varsinkin kuvan tumman ja vaalean pään sävyissä. Pahiten Jpeg- formaatin ongelmat ilmenevät ali- tai ylivalottuneissa kuvaoriginaaleissa. Lisäksi kuvan laatu heikkenee jokaisella käsittelykerralla.
Jpeg- formaatti ei sovellu kuvakorjailuun, vaan tähän tarkoitukseen kannattaa käyttää kuvainformaation säilyttävää TIFF-kuvaformaattia.
Lasinegatiivien ja Albumien digitointitekniikka
Lasinegatiivien digitointi
Lasinegatiivien skannauksessa hyödynnämme kehittämäämme pidikeratkaisua, mikä tehostaa digitointiprosessia. Muutoin skannaus tapahtuu käsityönä korkean densiteetin tasoskannerilla. Skannerin LED- valotustekniikkaa ei vahingoita kuvattavaa materiaalia valokemiallisesti.
Albumien digitointi
Digitointi
suoritetaan huipputason kinokoon järjestelmäkameralla + laatuoptiikalla tai
tasoskannerilla, joko käsityönä tai automaattisena prosessina. Käytössämme olevan kamerakaluston tuottama jälki on laadultaan samaa tasoa kuin tasoskannaus ammattiluokan skannerilla.
Kehittämämme järjestelmän avulla automaattinen skannaus on mahdollista mikäli albumien sivut voidaan purkaa yksittäisiksi sivuiksi ja kuvat pysyvät niissä hyvin kiinni. Olemme digitoineet samalla tekniikalla mm. vanhaa museaalista ohutta ja haurasta silkkipaperia kymmeniä tuhansia kappaleita Serlachius- projektiimme liittyen. Lue lisää täältä.
Digitointi ei vahingoita kuvattavaa materiaalia fyysisesti eikä valokemiallisesti. Originaalit pysyvät suorina ja täysin vahingoittumattomina koko digitointiprosessin ajan. Tasoskannerien valonlähteenä on LED.
Digitointiprosessiin
kuuluu lisäksi:
• Laadunvalvonta digitoinnin ja editoinnin aikana
• Kuvakansioiden ja kuvatiedostojen nimeäminen eri tavoin
• Kuvatiedostoihin syötettävät metatiedot
• Materiaalin/Datan säilytys, tietoturva ja suojamenettelyt
Kansallisarkiston määritykset arkistoitavien erikoisaineistojen digitointiin
DIGITOINTIPROSESSI